UV-strålning angriper konventionell plast (t.ex. polyamid 6.6). Detta orsakar snabbare åldrande och försprödning, vilket ökar risken för att buntband av plast går sönder och faller av. Beroende på exponering för UV-strålning kan detta inträffa efter bara ett år eller senast om 2 - 3 år. "För utomhusbruk rekommenderar jag fästelement gjorda av PA66W-material. Dessa är UV-stabiliserade och därför idealiska för utomhusbruk", säger Artur Hofer, Senior Product Manager Tyskland buntband och fästen.
Vad skiljer det UV-stabiliserade materialet från konventionella plaster?
Grundmaterialet, polyamid 6.6, i ett buntband av plast är alltid detsamma. Det speciella med PA66W-materialet är tillsatsen av kimrök. Enligt ASTM standard D6779 är procentsatsen för ett UV-stabilt buntband 2 %. Kolsvart ser till att UV-strålar inte kan tränga djupt in i materialet, vilket håller buntbandets kärna intakt. Genom att lägga till kimrök blir väderbeständiga buntband och fästlösningar alltid svarta.
Dessutom kännetecknas materialet av sin mycket goda draghållfasthet och en driftstemperatur på -40 °C till +85 °C. Sammanfattningsvis representerar materialet idealiska egenskaper för utomhusbruk, åtminstone för den nordeuropeiska regionen - men mer om det senare.
Vilka är effekterna av UV-skador vid användning av konventionella buntband?
UV-strålar gör att materialet åldras snabbare då det angriper de befintliga molekylkedjorna. På grund av UV-exponeringen separeras bindningarna, vilket gör materialet sprött. I värsta fall, beroende på UV-exponeringen och tidsperioden, kan det konventionella buntbandet gå sönder och falla av även under minsta påfrestning, så att till exempel installerade kablar hänger fritt. Ett brott eller ett skört buntband i installerat tillstånd är inte synligt, så elektriker byter inte aktivt buntband i sina underhållsaktiviteter. Först när kablarna har fallit ner följer den efterföljande installationen, vilket medför extra kostnader.
Vad kostar det jämfört med konventionella buntband?
Jämfört med konventionella naturliga buntband är de UV-beständiga buntbanden dyrare i inköp. På lång sikt är priset mer fördelaktigt. Om ett system till exempel går i 10 år skulle det räcka med ett UV-stabiliserat buntband. Naturliga buntband skulle å andra sidan behöva bytas ut flera gånger under sin livslängd, i genomsnitt vartannat år i norra Tyskland. Detta medför extra kostnader för elektrikerns underhåll utöver det upprepade köpet.
Vilka erfarenheter har kunder haft av att använda UV-stabiliserade material?
De tidigare argumenten visar tydligt att de UV-stabiliserade buntbanden är oumbärliga, särskilt vid installation av PV- och solcellssystem. Systemen är konstruerade för en livslängd på upp till 30 år, varför underhållsarbete på fästelement kan minimeras med hjälp av UV-stabiliserade buntband och därmed spara kostnader.
Men även kunder inom vindindustrin har gått över till PA66W buntband. De används till exempel för att installera kablar i vindkraftverk. Vindkraftverket levereras till byggarbetsplatsen i flera enskilda delar, varav några lagras i 6 - 12 månader och är väderutsatta. Tidigare arbetade tillverkaren med konventionella buntband och kunde redan under tiden upptäcka spröda buntband – och då var turbinen inte ens färdig.
Hur kan jag vara säker på att jag använder ett UV-stabiliserat buntband?
Visuellt är det ingen skillnad mellan ett konventionellt, svart buntband och ett UV-stabiliserat buntband. För att säkerställa om buntbandet som ska installeras är tillverkat av PA66W-materialet finns det så kallade "hammartestet". Med hjälp av en hammare slås bandänden på ett buntband platt och hålls upp mot ljuset. Med ett konventionellt, färgat buntband är änden genomskinlig. Kolsvartinnehållet i en UV-stabiliserad ser till att inget ljus tränger in och att änden av slipsen förblir svart.
Vilka produkter rekommenderar vår produktchef för området kring PV och solsystem?
I Tyskland, och speciellt i den nordtyska regionen, är buntband och fästelement av PA66W idealiska.
"Förutom buntband har vi utvecklat andra produkter av PA66W inom produkthantering som täcker ett stort behov hos varje elektriker", berättar Artur Hofer.
Bland dem, buntband i olika storlekar och med olika fotdelar, t.ex. med expansionsankare, lamellfot eller svetsstift, erbjuder HellermannTytons portfölj även självhäftande baser och klämmor av PA66W. Speciellt våra kantklämmor och klämmor i Ratchet P-Clamp-serien är bäst lämpade för installation på PV och solsystem. För mer information, vänligen ta en titt på vårt ämnesområde om sol- och PV-system.
Men även uttag för skruvning eller limning bör inte saknas i en installatörs resväska. Limbaserna kompletteras med UV-stabiliserat lim. Andra användningsområden kan till exempel vara montering av trädgårdslampor eller infästning av blomrankor utomhus. I allmänhet är UV-beständiga fästelement fördelaktiga för alla installationer av kablar och ledningar på taket, på huset eller i trädgården.
Ju längre söderut vi rör oss i Europa, desto högre blir UV-exponeringen.
"För dessa regioner rekommenderar jag andra material som polyamid 11 eller rostfritt stål. För närvarande är polyamid PA66W fortfarande tillräckligt för den tyska regionen", säger Artur Hofer.
Rekommendationerna från proffsen: korrekt bearbetning.
En viktig anmärkning är korrekt bearbetning. Med detta menar produktchefen ingen installation under 0 °C. Detta tips är relevant för alla polyamider, men tester visar att polyamider med kimröksinnehåll är särskilt känsliga. Den torra luften vid låga temperaturer tar bort vatten från polyamiderna, vilket gör torra buntband mer känsliga för brott. Material med kimröksinnehåll stör också materialet, så bearbetningen bör i bästa fall ske över 5 °C. När banden väl är monterade klarar de temperaturer så låga som -40 °C utan problem.