Chris började som reparatör på en stor växelriktartillverkare och gick snabbt vidare till teknisk support. Han blev sedan expert på säkerhet och driftsättning av solcellsanläggningar på olika företag inom solcellsindustrin. "Vid ett tillfälle reste jag över hela Europa för att driftsätta stora PV-system. Jag gillade att göra det 24 timmar om dygnet. Jag är en riktig PV-person!" För två år sedan, som civilingenjör i elektroteknik och baserat på sin kunskap och erfarenhet, startade Chris sitt eget företag, Brandenburg PV Inspections . Hans företag fokuserar specifikt på att inspektera solcellsinstallationer enligt Scope 12-riktlinjerna. "När jag började fanns det ett ökande behov bland försäkringsgivare av PV-anläggningsinspektion, eller så krävdes inspektion för mycket storskaliga PV-anläggningar. Mina första inspektioner var enligt NEN1010-riktlinjerna och sedan 2021 har PV-installationer haft en egen inspektion: Omfattning 12."
Scope 12 är en standardiserad säkerhetsinspektion specifikt för solcellsanläggningar. Det är inte byggt på andra inspektioner. Denna inspektion initieras av parter, försäkringsgivare och besiktningsmän från marknaden samt av andra. SCIOS-stiftelsen äger detta kvalitetssystem och förvaltar och utvecklar även 11 andra Scopes inom delsystemen Förbränningsinstallationer (Scope 1 till 7), Elektrisk utrustning (Scope 8 till 10) och Explosionssäkra installationer (Scope 11).
Chris inspektionsföretag är fullt certifierat och auktoriserat att utföra Scope 12-inspektioner. "En oberoende inspektion ger klarhet och säkerhet om säkerheten, kvaliteten och den ekonomiska effektiviteten hos en solcellsanläggning. Vår erfarenhet är att det finns ett ökande behov av en sådan inspektion, delvis på grund av den ökade medvetenheten om riskerna för ett fel i installationen", förklarar Chris.
"För oss som Scope 12-inspektörer måste allt i en solcellsanläggning vara spårbart och påvisbart"
En besiktning av Brandenburg PV Inspecties består av upp till tre delar: för det första en konstruktionsbesiktning, för det andra en färdigbesiktning (Scope 12/NEN1010) och för det tredje en ytterligare termografisk undersökning. Byggnadsbesiktningen utförs under byggnationen eller runt det att projektet är klart. Det ägnar särskild uppmärksamhet åt konstruktionsmetoden på taket innan paneler installeras. Detta inkluderar till exempel monteringsmaterial, ballast, kabelhantering, kontakter och justeringar. "Vid behov har vi fortfarande möjlighet att göra justeringar för att tidigt upptäcka eventuella fel och på så sätt undvika onödiga (reparations)kostnader." Chris arbetar inte ensam. Tillsammans med fyra andra Scope 12-inspektörer utför han oberoende inspektioner av projektbaserade och storskaliga solcellsanläggningar.
Bättre solcellsinstallationer, minskade (brand)risker
Chris började i de tidiga stadierna av PV-anläggningsinspektion. "Vi blev tillfrågade varje gång det fanns några tvivel om en installation. Projektutvecklare ville att allt över en megawatt skulle inspekteras. Jag utvecklade själv en praktisk metod på plats. I den meningen har jag ett försprång inom detta område specifikt för solcellsmarknaden . För allt jag ser på ett tak ställer jag frågan: Är det säkert eller inte? Detta inkluderar också en riskbedömning. Installationen kan behöva tas offline eftersom brandrisken är för hög." Samtidigt finns en större medvetenhet om konsekvenserna av fel i solcellsinstallationer. Många problem kan resultera i en elektrisk ljusbåge, elektrisk stöt eller brand. Chris förklarar: "Om vi tittar på alla kablar i en PV-installation är de kablarna som tentakler. En DC-spänning går genom dem och vi bör inte underskatta detta. Kablar som inte är ordentligt anslutna ökar risken för kortslutningar. Med en DC-installation, det finns en allvarlig risk för en ljusbåge, och detta skapar en (brand)risk."
Ömsesidigt kunskapsutbyte leder till bättre PV-installationer
Chris har ett tydligt uppdrag: "Alla inblandade måste vara medvetna om att säkerhet är ett måste." Det är därför han, förutom Scope 12-inspektioner, även genomför Scope 12-workshops. I tre olika moduler lär Chris solcellsinstallatörer och inspektörer hur man installerar och underhåller ett solcellssystem i enlighet med Scope 12 riktlinjer. Kunskapsdelning är det bästa sättet att skapa medvetenhet. "Utöver att hålla min egen kunskap uppdaterad ser jag att installatören också behöver rätt information för att använda material på rätt sätt. Jag kan vägleda installatören genom denna process och jag är glad att få arbeta med andra experter på marknaden. " Tillsammans med företag som HellermannTyton, Klauke (via HK electric), Van Der Valk Solar Systems, PVX Multimount, ETEPRO, Stäubli och Shesolar delar Chris med sig av all kunskap en installatör behöver för att installatören ska kunna briljera i kvalitet. "Jag gör allt som står i min makt för att minimera riskerna i solcellsinstallationer. Och jag sitter inte bara stilla. För att förbli SCIOS-certifierad förväntas jag vara uppdaterad om den senaste kunskapen. Tillhandahåller utbildningar och workshops tillåter mig att göra detta. Och jag är styrelsemedlem i Branch Association of SCIOS Certified Companies, som företräder SCIOS-certifierade inspektörers och installatörers intressen."